2012 Château La Besage "La Grande Cuvée", Bergerac, Frankrig


Bergerac var målby for en af de sidste etaper på årets Tour de France. I den forbindelse genopfriskede kommentatorerne lidt om distriktets historie og her under også, hvilke vine distriktet står for. Det overraskede nok de fleste at høre, at Cyrano de Bergerac ikke havde noget som helst med distriktet at gøre. Ridderen med den store næse har inspireret til en roman, et skuespil og en film, og det er det, som har gjort navnet kendt. At han ikke har haft noget med byen Bergerac at gøre, generer ikke turistindustrien, som har ladet opstille en imposant statue, der står midt på torvet. Den får jævnligt slået næsen af. Det giver en kærkommen omtale i lokalpressen.


Vinmæssigt ligner man på mange måder naboen i Bordeaux. De laver de samme typer, på de samme druer og på samme måde. Landskabeligt og gastronomisk har Bergerac endnu mere at byde på end Bordeaux. Man mødes af et velduftende bagland, der er en del af Périgord.

Det er her grisene snuser store, sorte trøfler op til overfladen, og det er her cèpeen (Karl Johan-svampen) er bedst.

Krydderurter og frugthaver, tobaksmarker, valnøddetræer og masser af blommer. Hver lille by laver sin egen ost, og i de små floder står ørreden. Alle steder går store ande- og gåseflokke først og fremmest for leverens skyld. Resten går til andebryst og kråsesuppe.

Også lige som i Bordeaux ser man en række ”château’er” fordelt pænt ud i landskabet. Mange af dem er familieejet og familie drevet. Som dette der har tilhørt familien Le Naour i fire generationer. Man har hele tiden for øje, at hver årgang er forskellig, og derfor også kræver forskellig behandling. 

Druerne sorteres på marken før de bringes til pressen. Denne vin er lavet på 100 % Sauvignon Blanc. Den er ikke streng parfumeret som den New Zealandske Sauvignon, den har mere den dybde og vinøsitet som vi fx kender fra Sancerre.

Slottets prestige vin ”La Grande Cuvée” ligger en passende tid på fransk eg, sammen med bundfaldet. Det giver vinen en ekstra vægt og lidt ”flødesum”.

Familien er naturligvis stolte over den guldmedalje vinen opnåede opnåede ved den årlige konkurrence i Paris.

Lysgullig med lidt toast og en tydelig citrus næse. Den fyldige tørre smag understøttes af fersken og vanilje.

Tips til servering
Server den kælderkold til alt det gode fra havet. Perfekt til koldt kød og fjerkræ.