2013 La Pitchounette, Dauvergne Ranvier, Luberon Blanc, sydfrankrig


Dauvergne/Ranvier er et succesfuldt vinmager-team, der kender Rhônedalen, ja hele Sydfrankrig som deres egen bukselomme. De kalder sig ”Wine Creators”, og de står bag topvine fra de bedste appellationer. Men de overrasker også gerne med deres egen fortolkning af moderne velsmag fra randområderne. Sidste år faldt vi pladask for Le Pitchoun. En rødvin fra Costières de Nimes. En efternøgler om man vil. Illustrationen på etiketten viste en lille forkælet dreng parat til narrestreger. ”Narrestreger” var meget velsmagende og vi fik hurtigt udsolgt.

Nu har ”han” fået en lille søster. La Pitchounette. En blond Luberon. En sorgløs lille pige med smil på læben og sippetorv. Vi undrede os lidt over, at etiketten er gået igennem den puritanske franske censur, der forbyder enhver form for glæde og fornøjelse i forbindelse med nydelsen af vin. Bordeauxfolket har netop måtte kassere en stort anlagt reklamekampagne, fordi der var flere af de medvirkende der så tilfredse ud, når de smagte på vinen i glasset. Vi kommer til at tænke på, at vi i Danmark også har en række regler for etikettering. Børn må for eksempel ikke medvirke. Og slet ikke sammen med sportsaktiviteter. La Pitchounette kan godt komme lidt i klemme. Vi må se!

Dauvergne/Ranvier har været en tur i den allersydligste del af Côtes du Rhône-distriktet. Vi er på grænsen til Provence. Luberon bjerget ligger i Vaucluse-departementet. Nogle mener at man derfor ikke kan medregne Luberon som en del af Côtes du Rhône. I 1988 fik vinene egen appellation, og lige siden har vi fået mange spændende vine fra området. Først og fremmest rødvine. Producenterne anbefale at de skal nydes kælderkolde, men den opfordring er der ikke mange der følger. De hvide Luberon’er skal serveres kølige og helst unge mens de har den vidunderlige frugt, blomst og sprøde friskhed.

”Vinkreatørerne” arbejder her med en usædvanlig druesammensætning. Den hvide Grenache får lov at dominere blandingen, der får fine, krydrede bidrag fra Clairette og Rolle. Vinstokkene vokser højt. Kølige nætter trækker modningstiden ud. Det giver stor intensitet og en delikat friskhed i vinen.
Mosten koldgæres for at bevare frugten optimalt. Ingen fadlagring men fem måneder på tank.

Tips til servering
Oplagt som aperitif og sammen med ”river fisk” og ikke lagrede hvide oste.