2013 Dom Minval, Premium Chardonnay/Viognier, Pays d’Oc, Frankrig


Vinproduktionen i det sydfranske er organiseret med den danske andelsbevægelse som forbillede. De to gamle provinser Languedoc og Roussillon udgør til sammen verdens største vindistrikt. Flere tusinde vinbønder har deres gårde og arbejde her. Det er ofte småbrug, som koncentrerer sig om at dyrke druerne, høste dem og bringe dem til den nærmeste andelsforening, som så tager sig af vinifikation, lagring og salg.
De første kooperativer opstod i starten af 1900-tallet, og selv om man godt kan få den opfattelse at bevægelsen er på retur, så er virkeligheden den, at bag det meste vin fra Languedoc og Roussillon står et kooperativ. Og det skal man ikke på nogen måde beklage, for de har på alle måder fulgt med tiden, og har investeret i ny teknik og viden, så standarten er høj og ofte over gennemsnittet i distiktet.

Ouveillan kooperativet blev grundlagt af et par hundrede små vinbrug i 1936. Vi har besøgt dem flere gange, hvor vi har noteret os ordnede forhold, stor entusiasme og virkelyst. Og en særlig interesse for, hvad der rører sig rundt om i verden, og hvordan de selv kan udvikle sig. Vi har netop fået at vide, at Ouveillan har fusioneret sig med to andre kooperativer og har taget navnet ”Vignerons du Narbonnais”. Der er samtidig investeret massivt i nyt udstyr og teknologi, så det er muligt at få de allerbedste egenskaber ud af de druer man modtager. Vi har den største tiltro til, at det vil gå godt.

Pays d’Oc – landet d’Oc – er et udtræk af Occitanien som er middelalderens navn for Sydfrankrig. Her talte man sproget Oc.

Vi vil ikke påstå, at det er vores fortjeneste at der dyrkes Viognier i det sydfranske, men vi har arbejdet hårdt for det. Det er en drue, der er meget attraktiv. I gamle dage var den nordlige del af Rhonedalen det eneste sted man kunne få den, og priserne var abnorme. Selvfølgelig kan Viognier gøre sig godt i Pays d’Oc. Det har de sidste ti år givet os mange eksempler på. Dom Minval elsker at bruge druen sammen med Chardonnay. Vi må give dem ret. Hvilken intens blomsteraroma der møder næsen. Tydelig akacie, lidt fersken og frisk smør. Blød og lækker i munden med stor intensitet. Eftersmagen hænger lang tid i munden.

Tips til servering
Perfekt til asiatisk mad, frokostretter, lette kødretter ol.