2013 Quinta da Cassa Douro, Portugal


Rui Roboredo Madeira havde i nogen tid set frem til, at der skulle stå år 2000 i kalenderen. Han mente nemlig, at det var så stor en begivenhed, at det skulle markeres på en særlig måde. At det skulle være noget med vin, var han aldrig i tvivl om. Det var jo det han havde beskæftiget sig med. Resultatet blev, at han med årgang 2000 etablerede sig med egen vingård og firma i Upper Douro dalen, hvor en lille håndfuld vingårde allerede havde skabt store resultater.  Rui Roboredos havde et helt defineret mål: Han ville være blandt de bedste. Og det skulle være med dalens traditionelle druer og nyeste og bedste teknik.  Druerne hentes på skifferskråningerne i det der ellers er ”portvinsland”. Det var romerne der i sin tid fik system i vindyrkning på disse kanter. De var jo vant til vin hver dag. Da de igen var ude af regionen fortsatte vinproduktionen uden dog at gøre sig bemærket udenfor lokalsamfundet. Det var først i 1700-tallet da Marquis’en af Pombal fik sat skik på Portugal. Og det var primært Dourodalen og de stærke vine, der nød godt af det. Det er først i nyere tid, at Douro også er blevet kendt for rød-og hvid bordvin. Det er til gengæld gået stærkt siden og i dag nyder Dourovinene stor international anerkendelse.

Rui Roboredo Madeira har været en af frontfigurerne og er meget tilfreds med udviklingen. ”Men vi er stadig på vej. Jeg glæder mig hver dag over, at kunne dele min passion for Dourovinene. At få andre til at fornemme de dufte jeg er vokset op med. Vilde roser, sommerblomster, frisk frugt og saftige bær.”
Rui Roboredo tror på at druerne fra gamle vinstokke giver en intens og markant vin med stor balance mellem frugten og syren. De allerbedste druer  høstes fra skifferskråninger der ligger 550 meter over havet. Det er druer som Códega do Larinho, Rabigato og Gouveio. Man kan levet et udmærket liv uden at kende disse navne.

2013 havde en mild vinter med kun lidt regn. Det forsinkede modningen med tre uger. Man fik til gengæld en meget elegant og mineralrig vin. Druerne blev håndplukket og koldgæret efter en meget forsigtig presning. Man sørgede for med stor omhu at alle smags- og aromastoffer kom frem.

Vinen er frisk med tydelige mineralske undertoner. Citrus i både duft og smag og en god tør fylde.

Tips til servering
Til grillet fisk, skaldyr, sushi og alt det andet gode fra havet.