2013 Terrapura, Sauvignon Blanc, Single Vineyard, San Antonio, Chile


Det er gode sager det her. En vellavet og velsmagende Sauvignon Blanc fra Terrapura der er et af de nyere vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt internationalt. De har en ide om, at de med vine fra Terrapura, vil vise en hel vinverden, hvad der egentlig kan gøres i det man kalder vinmagernes paradis.

[ Terrapura er på det oprindelige indianske sprog en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. ]

De bedst egnede steder ligger lidt nord og lidt syd for hovedstaden Santiago langs floderne der fyldes med smeltevand fra Andes. Uden vand ville det være gold jord. Det er her vi finder ”Edens have”. Der er altid sol nok til at fuldmodne druerne og det regner kun når det skal, altså om vinteren. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarken. Derfor er der næsten ingen behov for sprøjtning.

Det er let at lave vin i Chile. Mange kommer måske lidt for let til det, og vinene kan derfor mangle dybde, karakter og kant. Det kræver en særlig indsats og viden, at få disse egenskaber frem i vinen. Terrapura-folket kan gøre det. De går efter at bevare vinens frugt optimalt, og de gør meget ud af, at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre, fordi de har historisk gode forbindelser i alle Chiles kvalitetsdistrikter.

Terrapura var blandt de første der så mulighederne i det kystnære San Antonio distrikt. Det er formodentlig Chiles første egentlige vindistrikt, men i 18 og 1900 tallet synede det helt hen. Det er mindre end en generation siden, at man så småt kom i gang igen. Der er den kølighed, der er så velgørende for en drue som Sauvignon Blanc. Her er den høstet fra en enkelt vinmark i San Antonio dalen. Man mærker tydeligt de kolde vinde der blæser ude fra havet. Det skaber en stor koncentration af smags- og aromastoffer i druerne, men reducerer også høstudbyttet betydeligt.

Druerne blev håndhøstet mellem den 26. marts og 5. april 2013. Når de er kommet i hus udsættes de for kold maceration i 6 timer før presningen. Mosten koldgæres og holdes på ståltanke, der er helt lufttætte.

Det er en klassisk Sauvignon Blanc. Intens aroma af tropisk frugt med en elegant duft af sommerblomster, der gør den yderst delikat. I munden er den tør, frisk og frugtig med gode sprød syre. 

Tips til servering
Køligt skænket i store glas til asiatisk mad, perfekt til mad med friske krydderurter, stegt fisk og grøntsagsretter.