2013 Tardencuba, fermentado en barrica, DO Toro, Spanien


Toro har de sidste par årtier mest være omtalt som et lovende rødvinsdistrikt, og som et godt alternativ til vine fra Ribera del Duero. Man hører ikke en lyd om de hvide vine fra området. Det er sådan set synd, for der er absolut nogle særdeles gode ind imellem. Når de er bedst, er det blanding af druerne Malvasia og Verdejo plus en anelse  Moscatel. Og sat sammen af en erfaren kældermester og plejet og passet med kærlig hånd. Det er brødrene Ramon og Jose Ramos som står bag denne vin.  De har valgt distriktet Toro som deres legeplads.

[ De startede som halvstore drenge med at udpege de bedste små plots med gamle vinstokke. Og så drømte de ellers om engang at kunne købe dem, eller måske bare druerne derfra. ]

De ville skabe nyt liv i markerne der ofte var blevet forsømt af ejerne.  Det var først og fremmest druer til rødvin de var ude efter, men de fornemmede hurtigt, at druer fra gamle vinstokke i Toro kunne omdannes til meget attraktive hvide vine. Hvis man altså tog sig godt af dem, begrænsede udbyttet, og gav dem tid på fad.

Druerne til denne vin er hentet fra tre små plots, der ligger på en højslette lige sydvest for hovedbyen Zamora og tæt ved den portugisiske grænse.  Sol mangler man ikke noget af, nedbøren er sjældent et problem, så det er egentlig ganske let at være vinbonde på de kanter. Man har vænnet sig til, at det kan blive meget varmt om sommeren og iskoldt om vinteren. Tidligere var Toro-vinene ofte tunge og alkoholrige, men med den rigtige teknik kan man skabe elegance og finesse uden at miste den overvældende aromatiske duft og smag, som er karakteristisk for de hvide Toro-vine.

Gennemsnitsalderen på vinstokkene der har givet druer til denne vin er 70 år plus. Malvasia dominerer blandingen men får god hjælp af Verdejo og Moscatel.

De er håndplukket, kværnet, kort maceration og derefter presset og lagt til gæring på ”barrica” egetræsfad. I alt er der kun produceret 5000 flasker af denne vin. Brødrene fortæller at det er en vin med et stort lagringspotentiale. Fem, seks år vil modne den perfekt. Men de fleste af vores kunder vil nok ikke vente så længe, og så kan vi fortælle, at der ikke er noget forgjort i det.

Indbydende strågul med et let grønligt skær. I næsen æble, pære og kandiseret frugt. Smagen kommer brasende med fuld styrke, kødfuld og krydret med røgede og ristede nuancer.

Tips til servering
Det er en fin frokost vin. Server den let afkølet. Til stegt fisk, fjerkræ og lyst kød. Eller ost.