2012 Ala Blanca, Vermentino di Sardegna DOC, Italien


På Sardinien er mange vinbønder stadig i gang med omstillingen fra kvantitet til kvalitet. Poderi Parpinello er et af øens små vinhuse, hvor målet er nået, og som nu er med til at vise vejen for de kollegaer, der er lidt langsommere i optrækket. Allerede nu tegner der sig et spændende billede med mange nye muligheder, som afgjort vil glæde den vininteresserede. Især fordi man fastholder at bruge øens traditionelle druesorter. Man er ikke faldet for fristelsen og tilplantet internationale sorter, som på kort sigt uden tvivl vil kunne opnå større opmærksomhed på exportmarkederne.
Vinhuset hedder Poderi Parpinello.

[ Det er skabt af Parpinello familiens passion for vin gennem tre generationer. Da man så at marked var åben for kvalitet, fik man hurtigt omstillet sig. Intet blev sparet i denne proces. Moderne teknik og nyeste udstyr i kælderen. ]

Vinhuset styres i dag af papa Giampaolo Perpinello og søn Paolo. De har 15 hektar med vin og er ved at udvide til det dobbelte. Markerne ligger samlet omkring gården i et område der hedder Janna de Mare. Jorden er perfekt med både kalk, grus og sand.

Familien arbejder med stor respekt for ecosystemet og den lokale terroir.

Børnene råbte: ”Her kommer den hvide vinge” når de så de store måger flyve ind over vingården. Vi ventede på fortsættelsen, der aldrig kom. I stedet fik vi et Hemingway citat ”vin er en af de mest civiliserede ting i verden”. Familien bruger berømtheders ord om vinens lyksaligheder. Der er ingen tvivl om, at Hemingway, ville have nydt denne vin. Lavet på den lokale Vermentino di Sardegna. Strå gul med et let grønligt skær. Imødekommende, elegant med fine citrusaromaer og et pift stikkelsbær. I eftersmagen fornemmes mandel og fersken.

Tips til servering
Perfekt som aperitif og til alt det gode fra havet. Eller til de fleste former for hvidt fjerkræ.