2012 Odoardi, Scavigna, Vini di Calabria DOC Bianco, Italien


Det er et par år siden, at vi sidst var i Calabrien. Støvlelandets tå.  Det er ikke sådan et sted man lige kommer forbi. Det er noget man tager til. Klimaet er mildt, nærmest paradisisk og naturen er smuk og uspoleret.  Der er blevet lavet vin lang tid før vores tidsregning, alligevel er calabrisk vin en sjælden gæst udenfor regionen. Man har ikke haft styrke til at klare sig i konkurrence på det internationale marked. Potentialet er der. Klimaet er perfekt og man har en række spændende lokale druesorter, som bare venter på at blive opdaget. Vi vil gerne hjælpe dem lidt på vej.

Hvis vi bliver i støvlelands-terminologien, så ligger Odoardi vingården på ”vristen” og på halvøens vestkyst med udsigt ud over det Tyrrhenske Hav. Vinstokkene er sat på stejle terrasser  der gennemskæres af en lille flod. Scavigna har regionens mest kølige klima. Derfor er det muligt at lave frugtige og intense røde vine og sprøde friske hvide vine i et ellers varmt område.

Det er familien Odoardi der lægger navn til vingården. Der er 70 ha med vin og det bliver til 300.000 flasker om året. Af både rød og hvid. De har ejet jord og dyrket vin i flere generationer. I begyndelsen af 1990’erne bestemte de 2 unge brødre Gregorio og Giovan, at de ville gøre Scavigna kendt i den store verden.  I deres markedsføring fortalte de historien om, at det var grækerne der var de første til at lave vin i Calabrien.  Cirò hed den.  Den regnes for verdens ældste vin. Den blev skænket til  vinderne i antikkens olympiske lege.

[ Til denne vin er brugt 6 forskellige druesorter. Selv om man nikker velkendende til de fleste af druenavnene, så er det lokale varianter, som tiden har givet deres eget særpræg. ]

Lad os se lidt nærmere på de enkelte druer. 30% Chardonnay for at give tyngde og international karakter. 30% Riesling Italico, som ikke har noget med den tyske riesling at gøre. De kalde den Welschriesling. Den giver vinen en let og elegant karakter, lidt blomster- og nøddeagtig. Så er der 10% Malvasia Bianca der bidrager med sydlandsk charme, fedme og lidt blødhed. 10% Traminer Aromatico. Man kan lige frem fornemme parfumen og krydderierne. Lidt som i en god Gewurztraminer. 10% Pinot Bianco er budt med for at give et pift cremet frugtighed. Og til sidst 10% Greco Bianco. Som navnet antyder kommer druen oprindelig fra Grækenland. Den har været i Calabrien i mere end 2500 år. Den giver en fin duft af sommerblomster og en smag af fersken.

Sådan smager vinen. Tør, blød, frisk og fyldig med lidt hyldeblomst i næsen og en god fornemmelse i munden.

Tips til servering
Nydes afkølet til fisk i velsmagende saucer, fjerkræ og lyst kød.