2012 Domaine Moureau, Coteaux de Peyriac Chardonnay, Frankrig


Tilbage i begyndelsen af 1970’erne var Sydfrankrig på randen af borgerkrig. Der skulle en vinrevolution til at løse problemet. Gennem hele 1900-tallet havde man vænnet sig til at franskmandens daglige vin blev lavet i Languedoc og Roussillon. Der var tradition for at den blev tilsat ret store mængder sort og alkoholrig vin fra Algeriet. Det gjorde den drikkelig. Men i midten af 1960’erne mistede Frankrig kolonien. Det havde den sydfranske vin ikke godt af. Den præsenterede sig nu som tynd og spids. Forbrugerne reagerede meget hurtigt og det medførte en dyb depression. Ingen tjente noget. Hus- og jordpriser raslede ned. Det officielle Frankrig gad ikke høre på klagerne. Bønderne gik i protestmarcher. Der blev brændt bordmesterkontorer af.

Vintransporter både til lands og til vands blev stoppet og nedkæmpet. Endelig kom løsningen. Der blev sat et storstilet arbejde i gang. Det skulle omdanne den sumpede og myggebefængte Middelhavskyst fra Marseille til den spanske grænse til et turistparadis med hoteller til en halv million gæster. Der blev anlagt adskillige små hyggelige marinaer og en række andre attraktioner. Vinbønderne fik nu tilbudt arbejde i turistbranchen. De fik penge for at nedlægge deres vinmarker, eller penge til at etablere sig lidt længere inde i baglandet, hvor betingelserne er bedre. Der blev stillet krav til druesorter, udbytte og vinifikation. Det ændrede på ganske få år vinudbuddet. Det blev nu omtalt som fremtidens vinland.

Vores venner på Domaine Moureau har været med lige fra begyndelsen af denne vinrevolution. Domaine Moureau har tilhørt familien siden 1972. Marceau Moureau og hans sønner arbejdede hårdt og sætter selv 1980 som det år, hvor alt det nye faldt på plads. På marken står Carignan, Cabernet og Merlot. Og et lille hjørne med Chardonnay. Det krævede de nye tider. 

[ De kræver også, at man tager hensyn til naturen.  Det har man skrevet under på, at man gør. De gamle træfade i kælderen er skiftet ud med stål og nyeste udstyr.  Hele processen følges nøje. Der interveneres så lidt som muligt. ]

Chardonnay optræder i to hovedtyper: Den ene er gæret og lagret på små nye fade og optræder gylden, blomsterduftende med en fed, tør smag. Den anden er helt uden træ, den er stålsat, høduftende og knastør. Og så findes der alle de Chardonnay’er der smager midt imellem.  Som Moureau’s der har lidt fedme og fylde i smagen der forener sig med det sprøde og mineralrige. Der er en tydelig duft af kaprifolium og akacie. I finalen citrus.

Tips til servering
Drikkes afkølet til grillet fisk, tærter, lyse kødretter. En fin frokostvin.