2010 Arinto, Quinta de Chocalha, Lisboa, Portugal


Vi er i det skønne Portugal, tæt på hovedstaden og tæt på Atlanterhavet. Helt nøjagtig 45 kilometer nordøst for Lissabon i Alenquer. Det er ikke et af de navne vinkendere nikker genkendende til, men det er ved at ændre sig. Blandt andet fordi en af de lokale vingårde Quinta de Chocapalha, gennem de sidste fem, seks år har gjort sig stærkt bemærket med en række velsmagende kvalitets vine, som har fået megen omtale.

Historisk kan man læse om, at området allerede i 17 hundrede tallet var kendt for at lave vin, som folk gerne tog en omvej for at få fat i. Man kan læse at quintaen i perioder var ejet af betydningsfulde mennesker blandt andet en skotsk aristokrat , der var blevet adlet af kong D. Joao VI. Ingen af dem havde ambitionen om at forbedre den jævne landvin man traditionelt lavede på ejendommen. 

[ Først i 1980’erne da Alice og Paulo Tavares da Silva overtog Quinta de Chocapalha blev rammerne for at lave kvalitetsvin skabt. ]

Der blev ryddet godt og gevaldigt op i de 45 hektar vin der hørte med. De ringeste sorter blev hevet op, og erstattet med ædle sorter. Ny teknik blev introduceret i kælderen. Man var hele tiden parat til forbedringer, og i år 2000 var man nået så langt, at man bestemte sig for at aftappe den bedste del af vinen med eget navn.

Bare for en generation side, var hvidvin fra Portugal ofte en tung og tydelig oxiderede sag, som man skulle være lokal for at nyde. I erkendelse af, at det internationale marked ønskede tørre og sprøde hvidvine,  bestemte portugiserne sig lidt modvilligt til at indordne sig. Sandra Tavares da Silva ændrede straks proceduren. Hun hentede druerne fra det koldeste område i terrænet. Rækkerne stod nordvendt. Det passede hende godt. Jorden er kalkholdig. Også fint og det bedste af det hele, det var udelukkende sorten Arinto. Det er en drue der evner at bevarer sin friske syre selv i stærk varme.

Mosten koldgæres naturligvis. Det forlænger perioden så alle gode smags-og aromastoffer når at komme med i vinen.

Smuk lys guld/grøn i glasset. Brillant og lokkende. Frisk og aromatisk med citrus og tropisk frugt. Smagen har en elegant blanding af citron og ferskenagtig frugt.

Sandra fortæller at det er en vin der lagrer godt. Det er rart at vide, men den smager også ustyrligt godt lige nu.

Tips til servering
Arinto kan nemt serveres som aperitif og senere stå på bordet til alle fiskeretter, kold kød, fjerkræ o.l.