2012 Tyrone Estate, Cabernet Sauvignon, Riverland, Australien

Det er interessant at bemærke, at de klassiske vinområder i Frankrig meget ofte ligger tæt på en flod. Det giver et særligt lys og refleks, som druerne har godt  af, fortæller vinbonden, men de tanker gjorde man sig slet ikke da vinstokkene i sin tid blev sat. Det var først og fremmest floden som en ideel transportmulighed der bestemte beliggenheden. Floden sørgede for at få vinen hurtigt og billig frem til kunderne. I Australien søger vinbønderne også mod floderne, men det er udelukkende for at kunne kunstvande afgrøderne.

Vi er i Riverland omkring Murrey floden i Sydaustralien. Den årlige nedbør er på ca. 250 mm. Drypvanding er derfor helt nødvendig. Nogen får kunstvanding til at lyde negativt, men brugt rigtigt er det et værdifuldt instrument for vinmageren.  Mange europæiske vinmagere ville ønske, at de havde styr på tidspunkt og mængden af regn. Det er ofte ukontrollable vandmasser, der forringer en årgang.

Vi er hos en vinbonde i Riverland som har styr på tingene. Familiens vingård hedder Tyrone Estate og styres af anden generation Bob og Sylvia Franchitto. Vinmarkerne ligger rundt om vingården, og det betyder at der kun er få minutter mellem høsten og omdannelsen til vin. En ikke uvæsentlig faktor i så varmt et land. Bob og Sylvia går ind for at der skal være fornuft og samklang i alle dele af processen. I marken arbejder man organisk med størst mulig hensyn til naturen.

[ Man lader sig ikke nøjes med at tage analyser af vinens udvikling. Man tror på at erfarne næser og ganer giver en mere personlig vin. Det er dem der har den endelige beslutning. ]

En ny generation af familien Franchitto er kommet til. Tyrone Franchitto er 3. generation. Det har givet inspiration til en ny serie vine ”three generations” der
udvælges mellem vingårdens mest populære enkeldruevine og blends. Her en Cabernet Sauvignon klassisk australsk. Storladen på alle måder. Mørk og tæt i glasset. I næsen blomme og sorte oliven med urter og fine krydderiet. Smagen domineres af saftige solbær og fine modne tanniner. Vinmagerteamet er lykkes med at bevare druens naturlige frugt og friskhed. En tur på både franske og amerikanske egetræsfade har givet Cabernet Sauvignonen den rette kompleksitet og struktur

Tips til servering
Det er vinen der skal følge et godt stykke kød Den lader sig ikke slå ud af en velsmagende sauce.