2012 Tardencuba Verdejo, Rueda, Spanien

Vi er i Castilla-León, Vinene fra denne region har på mange måder været med til at placere Spanien helt i toppen af vinhierarkiet. Gennem årene har vi skabt os nogle gode forbindelser som sørger for, at vi får noget ekstraordinær god rødvin fra blandt andet Ribera del Duero og Toro. Vores ”hof” leverandør er Bodega Ramon Ramos, som altid leverer fremragende kvaliteter til fornuftige penge. Det er et familiefirma på fremmarch. En gren af tredje generation fik som opgave at drage til Rueda og etablere sig der. Tardencuba kaldte de deres bodega.

[ De er ikke selv i tvivl om, at Spaniens bedste hvide vine laves her. Længere nordpå i Galicien siger man det samme, men priserne er 2-3 gange højere, så det gider vi ikke rigtig diskutere. ]
 
Indtil begyndelsen af 1970’erne var Rueda kun kendt for dvaske og alkoholrige vine. Det var sådan de lokale ville have den. Omvæltningen kom da det store Rioja-hus Marqués de Riscal, bestemte sig til, at den hvidvin, de ville lægge navn til, skulle komme fra den kalkholdige og grusede jord omkring Rueda. De havde undersøgt hele Spanien på kryds og tværs og havde fundet dette højland som det mest velegnede. Det ligger 700-800 meter over havet og synes meget ideelt. Men det var nok den lokale drue Verdejo, som overbeviste dem om, at det skulle være der. Under kyndig vejledning gav den en vin med en ganske overvældende aromatisk duft og smag. Mulighederne tiltrak mange, og hurtig var den gamle, tunge vin historie. Moderne teknik havde skabt en tør, elegant, fin og sprød vin som tiltalte det internationale marked. Men flere klagede over at den også var lidt for neutral. Vinen manglede et personligt fingeraftryk. Man blev derfor enige om at sikre en vinifikation og en drueblanding, som bevarede det strøg af anis og nyslået hø, som er Verdejoens særpræg. Det har man holdt og haft succes med siden midten af 1990’erne. Men for at opleve det skal man være sikker på, at der står ”Verdejo” på etiketten.  Det er 100% Verdejo i denne vin. Der laves også en masse god Rueda hvidvin på Sauvignon Blanc, men det er en hel anden historie.

Tardencuba’s Verdejo er en god smagsoplevelse. Den skal selvfølgelig nydes afkølet og gerne af stor glas. Der er et appetitvækkende grønligt glimt i den lyse vin. Næsen fyldes med tropiske aromaer – citrus, papaja, ananas og mandarin. Saftig, frugtig tør smag, hvor man fornemmer lidt anis.

Tips til servering
Perfekt til stegte og grillede fiskeretter. Super til asiatisk mad eller som frokostvin. Passer fin til grøntsags retter.