2012 Lumà Grillo, Cellaro Terre Siciliane, Italien

”Grillo” har man ikke hørt det før? I sær fornylig! Det er navnet på komikeren Jacob Haugårds italienske pendant Beppe Grillo, der kom i det italienske senat med ca. 1/3 af stemmerne uden at ville regere. Sjovt nok betyder ”grillo” fårekylling på italiensk. Men hvad har det med vin at gøre? 

[ Joh Grillo er også navnet på en kendt siciliansk drue, der står for nogle aldeles velsmagende tørre og fyldige hvide vine. Den gør sig måske allerbedst nede i den sydvestlige del af øen i området Sambuca di Sicilia, hvor vinteren er kold og regnfuld, og sommeren er varm og tør. Det giver et perfekt mikroklima. ]
 
Man ligger tæt på havet. For øvrigt lige bag Marsala by, som vinmæssigt er kendt for sød hedvin, der næsten er glemt af den moderne forbruger. Når vi en sjælden gang møder den på vinhandlernes hylder er det med en anbefaling om, at Marsala er fremragende i madlavning. Først og fremmest til saucer.

Grillodruen blev flittigt benyttet af Marsalaproducenterne, men da de måtte se efterspørgslen svinde ind, fandt de ud af, at Grillo var mere end bare almindelig anvendelig til tørre, hvide vine. Når det går bedst giver den en næsten ukendt citronfrugtighed sammen med en robust vægt og struktur.

For mange er Sicilien uløseligt knyttet sammen med mafiaen, men der er meget mere end det. Alt er folkloristisk. Fødsler, bryllupper og begravelser er folkefester, som alle deltager i. Når druerne skal i hus, foregår det med sang og dans. Alt bliver gjort meget traditionelt. Derfor var man også nogle af de sidste til at ændre kursen til moderne vinavl, som i al sin enkelhed går ud på at lave lidt mindre, men til gengæld lidt bedre vin, og så selvfølgelig bruge nyeste teknik. Alt det er på plads nu. Man skal bemærke, at sicilianerne vil bygge deres fremtid på lokale druer, og ikke de internationale der ellers dominerer udbuddet.

Cantina Cellaro har meldt sig under ”de grønne faner”. Man dyrker jorden med største respekt for naturen. Mosten koldgæres for at bevare maksimal frugt. Vinen bundfælder naturligt på tanke inden aftapningen. Tilbage er bare at køle vinen ned, åbne den mellem venner, skænke i store glas og nyde den i store slurke. Duften er grape og citron med lidt honning. Fine krydderier blander sig. Yndefuld stil. Frisk blomst. Smagen er fyldig tør med et lækkert pift frugtsyre.

Tips til servering
Passer til både fisk og fjerkræ. Måske særlig god til ost af alle slags.