2012 Fitapreta Branco, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Vi fik vinen anbefalet af en engelsk vinskribent, som vi har stor tillid til. FitaPreta er vinens navn. Det sagde os absolut ingen ting. Druerne bag er Antâo Vaz og Roupeiro, som vi heller ikke kendte. "Bare vendt til I smager den" sagde vores engelske ven. "Så ønsker I at vide alt om den!
"
FitaPreta betyder "sort bånd" på portugisisk. Det må være det, der er på flaskens halsudstyr. Vi må være ærlige og indrømme, at portugisisk hvidvin aldrig har fået os til at høre englene synge. Kølig hvid Vinho Verde skænket i store glas en varm sommerdag er skøn og læskende, men næppe en uforglemmelig vinøs oplevelse.

[ To energiske ildsjæle har bestemt sig til at vise verden, at Portugal også står for frisk og elegant hvidvin, der kan tilfredsstille forvente ganer. ]
 
Folkene bag er Antonio Macantia (30 år og portugiser) og David Booth (45 år englænder bosat i Portugal). De har lavet aftale med en række vinbønder der dyrker bestemte vinsorter efter deres anvisning.

På få år er de to plus deres unge team af eksperter blevet førende i Portugal når det gælder innovation og introduktion af ny teknik. Intet spares. Vinmarkerne luftfotograferes med infra-røde stråler, så man nøjagtig kan bestemme, hvor de bedste betingelser er. På denne måde bestemmes også mængden af gødning og kunstvanding i de bestemte lodder.

Vinmarkerne er computerstyret og overvåger i hele modningssæsonen druernes syre- og sukkerbalance. Det er afgørende når man skal vælge det perfekte høsttidspunkt. Naturligvis håndplukkes druerne, der efter en ekstra sortering lægges i 20 kilokasser, så de ikke beskadiges.

De moderne tider har ikke på samme måde ramt kælderarbejdet. Her er kodeordet "back to the future". Det er de gode gamle håndværkstraditioner der dominerer. Der bruges vildgær, man undgår pumpning og filtrering. Vinen klares med pisket æggehvide. Lidt moderne teknik har sneget sig ind. Blandt andet koldgæring der sørger for at bevare vinens friske aromastoffer. Der er ikke brugt fadlagring, af samme grund.

Vinen har denne tørre, sprøde og umiddelbare lette fremtoning, der med det samme giver én lyst til et glas mere. Charmerende og vellykket, med frisk blomst, sund frugt og en fin livlig syre med mineralske undertoner. Både citrus og ananas bidrager i oplevelsen. Solid krop og lang eftersmag.

Tips til servering
Super madvin. Til fine stegte fiskeretter, fjerkræ og lyst kød.