2012 Terrapura Single Sineyard, Chardonnay, Casablanca, Chile

Terrapura er blandt de nye kvalitetsbevidste vinhuse i Chile. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne der er kendt internationalt. De har en ide om, at de med vine fra Terrapura, vil vise en hel vinverden, hvad der egentligt kan lade sig gøre i det der kaldes vinmagernes paradis. Navnet Terrapura er netop en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. De bedste muligheder findes nord og syd for Santiago langs med floderne der fyldes med smeltevand fra alperne. Uden vand ville der være gold jord. Det er her vi finder ”Edens have”. Der er altid sol nok til at fuldmodne druerne, og det regner når det skal, altså om vinteren. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme i vinmarken, og derfor er der næsten ingen behov for sprøjtning.

Det er let at lave vin i Chile. Mange kommer måske lidt for let til det, og vinene kan derfor mangler dybde, karakter og kant. Det kræver en særlig indsats og viden, at få disse egenskaber frem i vinen. Terrapura-folket kan og gør det. De går efter at bevare vinens frugt optimalt, og de gør meget ud af at finde det rigtige grosted til de forskellige druer. Det kan de gøre, fordi de har historisk gode forbindelser i alle Chiles kvalitetsdistrikter. 

[ Casablanca er det mest kendte af de kølige vindistrikter i Chile. Selv om der er 50 kilometer til kysten, mærker man tydeligt de kolde vinde fra havet, og det behager i særlig grad de grønne druer, som får den sprøde spændstighed som gør en god hvidvin. ]
 
Druerne kommer fra en mark med 15 år gamle chardonnayvinstokke.

Der blev håndhøstet mellem den 26. og 29. Marts 2012.

Druerne blev straks bragt til vineriet i små kasser. Stilkene rippes af og druerne kværnes. Før presningen får skaller og grød lov at få seks timer sammen, for at intensivere aroma og smagsstoffer. Mosten koldgæres i 25 dage i ståltanke som er helt lufttætte. En tredje del af vinen lagres derefter på fransk eg i 4 måneder.

Sådan skal en stor chardonnay smage. Fin lys gul i glasset med en delikat aroma af mandarin, orange, æble og tropisk frugt. I munden fyldig tør, frisk, blød og rund med lidt vanille, honning og røget eg.

Tips til servering
Perfekt til forretter, fjerkræ, lyst kød, pasta og fisk.