2008 LUDDITE, SHIRAZ, WALKER BAY, SYDAFRIKA

Man forskrækkes måske i første omgang af det lidt primitive "kartoffeltryk", der gør det ud for etiketten på denne vin. Men indholdet forskrækker ikke. Det fornøjer. I udpræget grad endda.

Det er Shiraz-druen hentet fra en lille vinmark (4 hektar) i Walker Bay, der ligger næsten så langt sydpå, som man kan komme på kontinentet. Selv om havet man skuer ud over, er det indiske ocean, så når ishavets friske vinde kysten, og gør det til Sydafrikas køligste vinområde. Det er her, man har det flotteste og mest sikre kik på hvalerne, når de kommer for at føde deres unger.

At baglandet også er noget ganske særligt, viser de 8000 forskellige plantearter, der trives i det lave bakkede land. 5000 af dem findes ikke andre steder i verden. Denne vegetation kaldes for øvrigt for "Fynbos" og er starten på den berømte garden-route.

Vores vinkyndige kunder vil undre sig over, at man skal finde en "varm" drue som Shiraz i disse kølige omgivelser. Man har lært, at den yder sine største bedrifter, når den står under den brændende australske sol. Men netop her i Walker Bay's bagland, lige efter Houwhoek passet, er der læ og ideelle betingelser for Shiraz. Niels Verburg, der er manden bag vinen, fortæller, at der burde være et skilt, der byder velkommen til "Shiraz-landet".

[ "Ja, der er kun 4 hektar med Shiraz. Det er mit liv det her". ]

Derfor kan jeg ikke gå på kompromis med noget som helst. Jeg kender hver en vinstok. Du kan godt tale om et meget personligt forhold. Jeg sælger kun vinen til private venner og bekendte. Jeg vil vide, hvem der drikker min vin. Jeg håndnummererer hver etiket og skriver i mine noter, hvor vinen går hen."

Hvis der skulle sendes et lille parti til Danmark, insisterede Niels Verburg på, at det skulle tilbydes nogle, der forstod at værdsætte hans idé og arbejde. "Mine kunder ved, at vin laves med en god portion passion plus druer, gær og de bedste egetræsfade, og ikke ved at koncentrerer smagsstoffer og korrigere fejl og mangler med moderne teknik og hurtige genveje.
Back-to-basics. Så enkelt er det!"

Ja "back-to-basics". Proppen af og fyld et stort glas en tredjedel op. Det purpur skær funkler. Jo mere der fyldes i glasset, jo mørkere ser vinen ud. Luften fyldes med noget krydret, sødlig vanille. Nærmest som en bordbombe. Man fornemmer sorte, modne bær, peber og svesker. Smagen er markant med et ødselt koncentrat af frugtsødme og cedertræ. Lækker og udfordrende.

Tips til servering
Når den åbnes og nydes, skal det være til kraftige kødretter eller vildt. Måske endda til juleaften, hvor vinen uden problemer klarer alle udfordringerne.