2012 Campo della Fiera, Grechetto Umbria IGT, Italien

Italien er delt op i 20 selvstændige regioner, hvis vinmæssige formåen er bemærkelsesværdig forskellige. Selvfølgelig er der visse fællespræg baseret på historiske og kulturelle traditioner og nogenlunde ensartede dyrkningsbetingelser.  Billedet er imidlertid langsomt ved at ændre sig, fordi producenterne i de 20 regioner i større og større grad går efter at tilfredsstille den moderne vinnyders ønsker, frem for at bevare og dyrke de gamle dyder.
Umbrien er en af de 20 regioner der har ændret sig mest. Nabo til Toscana, som primært er kendt for røde vine, så er Umbrien historisk et hvidvinsområde. Mest kendt for sin gyldne, søde Orvieto der blev tilbedt af mangen en pave. Da sød vin gik af mode ændrede man stilen til knas tør, og fik også succes med det. Men de umbriske vinproducenterne overlod initiativet til vinkøbmændende i Toscana. De var alligevel rundt i hele verden med deres chianti, og så passede det dem godt at have en god tør hvidvin med, og den var der rigeligt af i Umbrien.

[ Castello di Corbare er en af Umbriens egne betydelige vingårde som har bevist at umbrierne godt kan selv. ]

Slottet har 1000 hektar med vin spredt rundt om Corbaresøen. Et vidunderligt landskab med bakker og dale og et fantastisk mikroklima. Ingen andre steder gør Grechettodruen sig så godt.

Druerne til denne vin er hentet fra to små vinmarker Il Caio og Il Poggio. De ligger begge syd/syd-vest cirka 200 meter over søens spejl. Høsten starter sædvanligvis i anden halvdel af september. Alt håndplukkes og sorteres. Mosten koldgæres.  Det går derfor langsomt. Næsten en måned. Der er tid til at trække alle smags-og aromastoffer ud. Bundfaldet får lov at ligge sammen med vinen i yderligere to måneder. Det betyder ekstra guf til duft og smag.
Castello di Corbara har genskabt Grechettos oprindelige biotype for at bevare den unikke karakter. Det har de fået megen ros for.

Gylden med grønlige refleksioner. I glasset finder man en delikat aroma med friske florale og citrusprægede undertoner, en behagelig tørhed og et let bittert tiltalende strejf i eftersmagen.

Tips til servering
Kølig serveret i store glas. Bare for nydelsens skyld.