2006 Cannonau di Sardegna, Capo Ferrato Riserva, Italien

Cannonau er Sardiniens lokale drue, der gror over alt på øen. Indbyrdes slås man lidt om, hvor resultatet bliver bedst. Vi synes særdeles godt om den, der hentes nede fra Capo Ferrato, der ligger på østsiden og helt sydpå. Her havde man tidligere tradition for at tilsætte tørrede druer til vinen, for at give ekstra fylde, saft og kraft. Det var sådan øboerne ville have den. Den passede godt til deres traditionel stærke kost.

Madvanerne har ændret sig. Middelhavskosten har nu fået tag i dagligdagen, og vinene må indpasse sig derefter. Man søger mod mere elegante og frugtrige vine. Det er imidlertid ikke alle vinmagerne der mestre de nye tider. En af dem der gør, og som har fået stor international succes er Cantina Castiadas, som har mere end 50 års erfaring på øen. De var blandt de første til at ændre stilen. Som andre succesfulde producenter erkendte de at kvaliteten starter i marken. Beliggenheden blev nøje udvalgt. Kun det bedste vinstokmateriale fik lov at få rødderne i jorden. Der blev plantet tættere og sat begrænsninger på mængden af druer der måtte høstes.

En ny administration fik styr på tingene og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for  moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: ”Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandens hvide salg, det krystal klare hav og den utæmmede natur”
Cannonau er uden diskussion Sardiniens signaturdrue.

[ Druen er oprindelig spansk, hvor den kaldes Garnacha, et navn de fleste sikkert vil nikke genkendende til. ]

Den kom til Sardinien for et par hundrede år siden, og har fundet sig godt tilrette. Den optræder med en helt speciel karakter, som man ikke kender fra Spanien. Vinen har en tydelig duft af svesker, blommer og en særlig krydret eftersmag. Populariteten skyldes i stor grad også, at det er en bekvem druesort at arbejde med. Eneste ulempe var, at vinen let oxiderer.  Moderne teknik  sikre, at det ikke er noget problem mere.

Vinen i glasset står med en flot mørk mahogni farve, der antyder en moden og udviklet vin. Den har fine noter af skovbær, viol og intense krydrede undertoner. Smagen er saftig og kompakt med svesker og sorte bær.

Tips til servering
Det er en fornøjelse at nyde den af store glas til svine- og kalvekød i velsmagende saucer