2011 Schales, Rivaner, Classic, Rheinhessen, Tyskland

„Classic er gennemskuelighed og troværdighed“.

Det er ikke bare en helt ung tysk vin, det er også en meget moderne vin. Begrebet ”Classic” blev for nogle år siden introduceret som et ”våben” i kampen om at vinde den moderne forbrugers gunst. Tysk vins image var søbet ind i billig Liebfraumilch, og de farverige etiketter var blevet lidt for fantasifulde til, at man kunne tage dem alvorlig. Producenterne gik i tænketank og fandt efter nogen tid ud af, at begrebet ”Classic” ville løse alle problemer.

En storstilet kampagne skulle fortælle forbrugerne, at her var det, de havde efterlyst.

[ Køb ”Classic”, så er du sikker på, at få en ”over gennemsnittet kvalitetsvin med en harmonisk tør smag”. Det var det enkle budskab, som skulle få en hel verden med på ideen. Og det er blevet hørt.  ]

Bare i Danmark er det tyske vinsalg steget med næsten 25% det sidste år. En undersøgelse har vist, at begrebet ”Classic” opfattes positivt og på linie med begrebet ”Riesling”.

Classic-vine skal være tørre og typiske for det område, de kommer fra. Selv om man vil gøre det nemt for forbrugerne, er det bestemt ikke blevet lettere for producenterne. Der er en række regler der skal følges. Etiketten skal oplyse, hvilket af de 13 tyske hoveddistrikter, vinen kommer fra. I dette tilfælde er det Rheinhessen. Kun én drue må benyttes.

Her er det Rivaner, som er synonym med Müller-Thurgau. Årgangen skal nævnes på etiketten. I dette tilfælde skal vi om på bagetiketten for at finde ud af, at det er en 2006’er. Her kan man også se det lange AP kontrolnumret, hvor de to sidste cifre viser tappeåret der, også er 2006. Man har altså ikke spildt tiden på lagring. Den er tappet så hurtigt som muligt for at bevare frugten optimalt. Tapperen, der også skal nævnes, er vores gode venner Weingut Schales, der bor i Flörsheim. Alkoholprocenten skal være mindst 12%. Denne er 12½%.
Læg mærke til udstyret. Man har gjort alt for, at det ikke skal ligne en tysk vin. Man har undgået de langhalsede grønne eller brune flasker, og etiketteringen er enkel og stilren. Man skal kikke virkelig godt efter for at opdage, at det er tysk vin, men når den hældes kølig op i et stort glas, fornemmer man denne krydrede duft, blandet med muscat og masser af sommerblomster, som er så typisk for Rhinvinene.

En god frisk frugtsyre er pakket fint ind i pikant druesødme, som giver vinen fylde og vægt. Tør, halvtør alt efter temperament, og meget velsmagende.

Tips til servering
Rivanervine har det allerbedst ved at blive nydt unge. Kølige naturligvis og til fed fisk, laks og lignende, lyst kød, fjerkræ, suppe, asiatisk eller bare som frokostvin.