2011 Sauvignon Blanc, Summit Reserva, Rapel Valley, Chile

Det er for længst vedtaget, at vinbønderne i Chile har de mest perfekte dyrkningsbetingelser i verden. Der er altid sol nok til at modne druerne. Men der er også en passende kølighed, så druerne ikke bliver forbrændte. Vand har man i de mængder man ønsker det, og når man ønsker det. Det er smeltevand fra Andes.  Luften er tør og skadedyr derfor et begrænset problem. Vinlusen der er frygtet i hele verden har aldrig fundet vej til Chile. Derfor har man upodede vinstokke, der er meget stabile at arbejde med. Alt ligner Paradis, men som bekendt vil der så også være en slange. Her i form af jordskælv og vulkaner. Mere end 2900 vulkaner, de 500 er aktive og andre 500 kan vækkes til live meget hurtigt.  Det er den største koncentration af vulkaner noget sted i verden. De kan være op til 5 og 6 kilometer i højden, og ligger alle tæt på beboede områder i det lange og meget smalle land. Pladerne under bjergene og ude i havet er urolige, og melder sig dagligt med rystelser. Selv om man har jordskælvsikret alle huse, må man acceptere store ødelæggelser alt for ofte. For et par år siden gik det ud over vinområdet syd for Santiago, hvor millioner af flasker blev knust og tusindvis af fade sprang læk, og vinen flød. Men det får ikke vinbønderne til at miste modet. De fortsætter med at lave god vin. Bedre og bedre for øvrigt. De mener at netop vulkanerne er med til at gøre jordbund og mikroklima speciel velegnet til vindyrkning.  Se den meget dramatiske præsentation på http://www.volcanesdechile.com. Deres specielle ”Summit Reserva” serie har fået fin international omtale, og bekræfter på fineste måde Chiles evner som vinland. Og vulkanernes indflydelse. Vi er en times kørsel syd for hovedstaden i det vinområde der kaldes Rapel Valley.

[ Et lille område (Leyda) helt ud ved kysten har en særlig kølig dal, hvor Sauvignon Blanc-druen brillerer med en fast mineralsk velsmag som er uforlignelig. ]

Rødderne står i gammel vulkansk jord og granit. Kold morgentåge i høst perioden er med til at give friske og sprøde druer. Man arbejder med 3 forskellige kloner af Saivignon Blanc. Nummer 107 fra Layda bidrager med citrus, hvid peber og frisk syre. Nummer 530 også fra Layda giver noget mineralsk pakket ind i  urter, og nummer 242 fra Rapel Valley står bag parfumen og det eksotiske indslag. Top hygiejne i hele processen sikre en ren og vibrerende oplevelse. I glasset er den helt lys med et svagt grønligt skær. I næsen lime og citrus i en intens blanding med hvide sommerblomster og frisk frugtsyre. Knastør. Meget elegant og mundrensende.

Tips til servering
Serveres køligt til alt det gode fra havet. Til pastaretter, hvidt kød, fjerkræ og lignende.