2011 cabernet sauvignon, Summit Reserva, Rapel Vally, Chile 

Det er for længst vedtaget, at vinbønderne i Chile har de mest perfekte dyrkningsbetingelser i verden. Alt ligner Paradis, men som bekendt vil der så også være en slange. Her i form af jordskælv og vulkaner. Mere end 2900 vulkaner, de 500 er aktive og andre 500 kan vækkes til live meget hurtigt.  Det er den største koncentration af vulkaner noget sted i verden. De kan være op til 5 og 6 kilometer i højden, og ligger alle tæt på beboede områder i det lange og meget smalle land. Pladerne under bjergene og ude i havet er urolige, og melder sig dagligt med rystelser. Selv om man har jordskælvsikret alle huse, må man acceptere store ødelæggelser alt for ofte. For et par år siden gik det ud over vinområdet syd for Santiago, hvor millioner af flasker blev knust og tusindvis af fade sprang læk, og vinen flød. Men det får ikke vinbønderne til at miste modet. De fortsætter med at lave god vin. Bedre og bedre for øvrigt. De mener at netop vulkanerne er med til at gøre jordbund og mikroklima speciel velegnet til vindyrkning.  Se den meget dramatiske præsentation på www.volcanesdechile.com. Deres specielle ”Summit Reserva” serie har fået fin international omtale, og bekræfter på fineste måde Chiles evner som vinland. Og vulkanernes indflydelse. Det er Cabernet Sauvignon 85% og Syrah 15%. Høstet fra den klippefyldte vulkanske jord i Rapel Valley. I modningsperioden er dagtemperaturerne op til tredive grader. En kærkommen kølig vind fra havet sørger for den ideelle udvikling af syre og sukker i druerne, der håndhøstes, selekteres og udblødes for at opnå størst mulig koncentration af aromaer. Særlig udvalgt gær tilsættes og temperaturen følges tæt hele vejen. Hver dag trækkes mosten ud og hældes over skallerne der ligger i toppen af gærkarret. Den malolactiske gæring (omdannelse af den hårde æblesyre til den milde mælkesyre) foretages på fransk og amerikansk eg. Og her lagrer vinen op til 9 måneder. Indtil nu har de to druer været behandlet særskilt. Nu skal kældermesteren i gang med blandingen. Cabernet’en  med masser af struktur, energi, fasthed, modne tanniner og saftig, sort frugt skal smelte sammen med Syrah’ens kompleksitet, friskhed, røde frugt og fylde.

[ Vinen i glasset reflekterer den vulkanske jord og druernes klassiske karakter. ]

Flot ruby i glasset. Næsen er imødekommende med friske og ekspressive aromaer i en fin balance mellem styrke og finesse. Det er en mellemvægter, behagelig tør blødgjort med fyldig frugt der slutter af med mentol og fint røgede krydderier.

Tips til servering
Det er vinen der løfter og understøtter et godt stykke kød.