2008 Bodegas Tardencuba, Toro Crianza

Brødrene Ramon og Jose Ramos har på få år opnået kultstatus. De er blevet godt hjulpet på vej af den stjernestøv amerikanske Robert Parker har strøget ud over dem. Det er en belønning for deres seriøse arbejde, hvor der aldrig bliver gået på kompromis med noget som helst. Det er både kunst og godt håndværk.
Brødrene Ramos er vokset op mellem vinstokke og vinfade. Der har aldrig været tvivl om, hvad de skulle arbejde med når de engang blev voksne. De havde ikke lyst til at arbejde for andre, men de havde heller ikke penge til at købe eller etablere en vingård. Og de var for utålmodige til at vente de mange år det vil tage nyplantede vinstokke at opnå den nødvendige personlighed. De ville i stedet gennemtrave nogle af de bedste vinområder, for at finde de bedste små plots med gamle vinstokke, som ingen havde interesseret sig for i generationer. Som regel blev druerne leveret til kooperativ eller større vingård i området, hvor de blev en del af en større kommerciel blanding.

Brødrene udvalgte Toro som deres ”legeplads”. Det er et af Spaniens gamle vindistrikter som ligger i forlængelse af det berømte Ribera del Duero distrikt, hvor lige så berømte danske Peter Sissek producerer den kostbare Pingus. Som jo netop er på druer fra gamle vinstokke. Brødrene har efterhånden fået samlet så mange små plots, at man råder over 15 hektar fordelt på begge sider af hovedbyen Zamora. Jorden er ekstremt sandet og rødderne skal arbejde sig 4-5 meter ned før der er en passende grobund. Enhver form for kunstvanding er bandlyst. Det og de mange solskinsdage skaber intense druer med masser af smag og aroma.

Ramon og Jose har nu fået etableret sig i egen bodega, men vil ikke være større end de er nu. De vil personlig kunne følge druerne fra hver lille plot og de vil med næse og gane sørge for, at kun den bedste del af høsten går videre på fad og i flaske.

Druerne lokalt kaldet Tinta de Toro – en klon af Tempranillo – håndhøstes i små 20 kilokasser. De sorteres grundigt. Ingen af vinstokkene er under 40 år. Det er naturens egen gær der sørger for omdannelsen af most til vin. Alle plots holdes adskilte. Efter gæringen lagrer vinen 14 måneder på fad og undervejs laves den endelige blanding efter grundige smagninger. Det bliver til en vin som Parker giver 90 points, og som vi anbefaler med stor glæde. Det er kraftige sager vi har med at gøre. For den største nydelse brug store tulipanformede glas, hvor vinen kan få sig en ordentlig svingtur. Det får alt det bedste frem i duft og smag. Dyb mørk, fedladen tør på en behagelig måde, meget intens og super koncentreret. Vil udvikle sig yderligere på flaske de næste fem-ti år. Men afleverer en flot vinoplevelse allerede nu.

Tips til servering
Nydes og bydes ved en særlig anledning til et særlig godt stykke kød.