2010 Châteauneuf du Pape, Vieilles

Alle synes at nikke genkendende til navnet. Châteauneuf du Pape – pavens nye slot. Vi skal tilbage til 1300-tallet for at finde oprindelsen. Den katolske kirke havde problemer der omtales som det store skisma. Pavestolen flyttede for en stund til Avignon og ærkebiskoppen fra Bordeaux blev valgt som pave under navnet Clement. Hans familie ejede et slot i Bordeaux, der selvfølgelig nu hedder Château Pape-Clément. Man må gå ud fra, at den første franske pave var vant til vin hjemmefra. Han installerede sig på en stor borg i Avignon og regerede herfra. Fem paver fulgte ham inden pavestolen flyttede tilbage til Rom. Pave Clement anlagde et sommerslot (pavens nye slot) lidt nord for byen, hvor han ville dyrke og lave vin. Det er lidt af en gåde, at han lige valgte dette sted, som synes goldt og ufrugtbart. Umiddelbart kan man kun få øje på store, runde, glatte sten efterladt i en bunke af den sidste istid. Men ved Guds hjælp lykkedes det altså at få vinstokkene til at gro.
De første mange år var det primært hvidvin, der blev lavet på den stenede høj. Efter sigende fordi rødvins pletter ikke var til at få af alterdugen. Men de sidste 500 år har rødvinen domineret.
Vinstokkene står som skulpturer mellem stenene. Når der er blade på ligner det lave buske, og når druerne i takt med modningen tynger de nye ranker mod jorden, har man forklaringen på, at vinene fra Châteauneuf du Pape altid har masser af fylde og alkohol. Stenene suger varme til sig i løbet af dagen og virker som varmedunk om natten. Jo mere varme, jo mere sukker og i sidste ende mere fylde og alkohol.

Der er ikke mindre end 13 forskellige druesorter tilladt i en Châteauneuf du Pape blanding. Nogle producenter bruger hele paletten, og praler lidt af det. De fleste nøjes  med færre. De primære druer er Grenache, Syrah og Mouvedre. Og denne cuvee er netop en blanding af disse tre sorter. Grenache dominerer. Det er også den der nyder varmen allermest. Den bidrager med en livlig, saftig frugt. Syrah’en er med til at give vinen kant og karakter. Bjergurterne og den landlige duft kommer fra Mouvedre.

Vinen er mørk og indbydende i glasset. Man kan lige frem se, at det er en vin med vægt. Nogle vil sikkert kalde det en arketypisk Châteauneuf du Pape, men hvis man dermed antyder, at den smager som det vi blev budt på for 25 og 50 år siden, kan man godt tro om igen. Det gør den ikke. Den er både mere frugtagtig, er blødere, har mere alkohol og er federe end i ”gamle dage”. Den har en tydelig duft af brombær, frugt, læder og krydderier. Den er kødfuld og velsmagende og modne tanniner sørger for en opløftende finish.

Tips til servering
Fortrinlig til kraftige og krydrede kødretter. Tag en stor slurk til en moden ost.