Priori  "Terre de Priori",  Cantine Leonardo da Vinci

Navnet får straks tankerne hen imod Dan Brown's best seller "Da Vinci Mysteriet", hvor læserne hvirvles ind i kodet meddelelser, symboler og hemmelige loger. Uden at få hjælp af en kryptograf, tror vi nok, at vi kan afdække, hvad der gemmer sig bag vinens navn. 

Vinhuset er opkaldt efter  Leonardo da Vinci, og det ligger midt i det skønne toscanske landskab, hvor da Vinci er født, og hvor han blev inspireret blandt andet til at male Mona Lisa, en af de lokale piger. Et billede der for øvrigt også er fyldt med mystik. Prøv fx at se kun på venstre halvdel og derefter så på højre halvdel. Man oplever to vidt forskellige stemninger. Smiler Mona Lisa på begge halvdele?

"Priori'ernes land" er lidt mere konfus. I virkeligheden kunne det være så mange andre steder i Italien.  "Prior" er latin for "den første/den der står forrest". I den tidligere middelalder, var det kirken, de adelige og stærke loger der ejede og styrede dagligdagen. De var blandt andet ansvarlige for dyrkningen af vinmarkerne og andre afgrøder.  Priori'erne i Toscana var særlig magtfulde og derfor en vigtig del af regionens historie. Det er her kunsten og kulturen er født, og det er her renæssancens første spire så lys.

Cantine Leonardo da Vinci ejer en række vingårde rundt omkring i Toscana. Det er alle mønsterejendomme, som prøver at intervenere naturen så lidt som muligt. Målet er moderne vine med et tydeligt lokalt fingeraftryk.

En unge og frisk Chianti domineret af Sangiovese og en lille smule Merlot. Druerne er høstet i bakkerne rundt om Montalcino, og skallerne har kontakt med mosten under hele gæringen. Det giver vinen en god farve og en fin frugt aroma. For at bevare den livlige friskhed, lægges vinen på tank og holdes kølig til aftapningen.

Og her er den så, en autentisk ung Chianti, flot ruby i glasset, og gardiner når vinen svinges rundt. God struktur med tydelig kirsebæraroma der blander sig med lidt krydderier og peber. Let også let at drikke med frugten som den alt dominerende oplevelse.

Tips til serving
Skal serveres et par grader under stuens temperatur, og vil være perfekt til fjerkræ, lyst kød, grønsags retter og pasta naturligvis.