2007 Baron de schile Riesling, Vin d'Alsace

Vi føler, at en af vores vigtigste opgaver erat finde og smage alle de nye spændende vine, der dukker op i verden. Og dernæst udvælge dem, der på den ene eller anden måde er noget særligt, så vores kunder er først med det nye. Det betyder imidlertidig ikke, at vi skal glemme det gamle, eller rettere det klassiske. Som for eksempel denne Alsace, som i den grad minder os om, den gang vi for længe siden faldt for disse skønne og charmerende vine.

I de sidste to årtier har vi først set en generel nedtur for Alsace-kvaliteten. Vinbønderne lod sig lokke af supermarkedernes hurtige omsætning, blot de kunne gøre det lidt billigere. Næste år skulle det være lidt billigere igen. Til sidst stod forbrugerne af, for det var simpelthen ikke godt nok.

Alsacebønderne måtte tænke nyt. Kvaliteterne blev mærkbart bedre. Priserne steg. Stilen ændrede sig. I stedet for en tør, enkel og vinøs vin, der passede fint sammen med mad, får man nu en vin, der er nærmest olieret og fedmefuld i tørheden, men med stor velsmag, så der er ingen klager. Der er til gengæld den hage, at disse vine ikke er lige så oplagte at sætte på bordet og nyde sammen med mad som de klassiske.

På vores tur i Alsace mødte vi vinene fra Kuehn i Ammerschwihr. Det er i hjertet af Alsace. Alt ånder ren idyl. Der er bindingsværkshuse med blomsterkasserne fyldt med rosafarvede hængepelargonier. Gaderne er brostensbelagte. Fra køkkenerne kan man lugte sprød løgtærte og kål.

Man har en fornemmelse af, at intet er forandret i flere hundrede år, og man kan slet ikke forstå, at dette sceneri har været kulisse for frygtelige krigshandlinger gennem tiderne. Lige efter anden verdenskrig lå Ammerschwihr i grus. Ikke et hus var helt.

Borgmesteren, der stod for genopbygningen, hed Réne Kuehn. Han var vinbonde og repræsenterede vinhuset med familiens navn, der havde været i gang uafbrudt siden 1675, og som stadig er det. Et lille familiefirma med kun 12 ha. Nogle af de bedste marker i Alsace.

Kuehn køber også lidt druer fra naboerne og laver dem om til vin, på samme måde som altid. Blandt andet gæres mosten til vin på træfade. Det er der ikke mange andre i Alsace der gør. Kuehn var ikke med på moden, da supermarkederne ønskede billigere og billigere vine, og han er heller ikke med på den nye "olierede" stil. Han fortsætter med at lave klassisk Alsace.

Og tak for det!

Tips til serving
Vi er sikre på, at du vil nyde denne aldeles velsmagende Riesling. Den har en fin blomsteragtig næse, hvor der både dukker grønne æbler og fersken op. Et frisk pift citron gør smagen livlig.

Bag om ligger lidt honning og lurer. Det er en tør, fyldig vin, der passer godt til frokostretter, paté, tærter, lyst fjerkræ og serveres naturligvis velafkølet i store glas.