Kuehn, Pinot Noir Brut, Cremant d'Alsace

Blandt små tips til en bedre start på dagen er, at man altid bør have en flaske "skumvin" liggende i køleskabet. Ikke som en opfordring til at drikke fra morgenstunden, men blot som en påmindelse om, at livet er andet end yoghurt og knækbrød. 

Men også til almindelig inspiration. Man kan altid finde på noget, der skal fejres eller markeres. Mousserende vin er lige så overbevisende som en buket blomster. Rosé er bedre.

Selvfølgelig skal man stille krav til at kvaliteten er i orden. Det behøver ikke altid at være champagne. Bare det er produceret efter champagnemetoden. Altså med eftergæring på flasken. Det giver de fineste og blideste perler. Og det er det der ligger bedst i hovedet og i maven.

Når perlerne er produceret i Frankrig og når der står "crement" på etiketten, så er tingene i orden. Og hvis der samtidig også står Kuehn på etiketten, så kan man ikke forlange meget mere. Kuhn har været i gang med at lave vin i Alsace siden engang i 1600 tallet. Indtil for nylig var de kendte for at være lidt "gammeldawse". Når det blev nævnt af Kuehn's konkurrenter var det  negativt ment, men   sådan betragter vi det slet ikke. De holdt bare fast i gamle dyder indtil de var sikre på at have noget bedre at sætte i stedet.

Set i historiens lys er cremant d'Alsace noget forholdsvist nyt. Det meste af det der laves er hvid,  men nogle få producenter er også kommet frem med en cremant rosé-udgave. Loven byder, at den skal være på 100 Pinot Noir.
Kuehns  udgave er blandt de bedste. 

Det er håndplukkede druer transporteret i små kasser, så de øverste ikke trykker de nederste. Den alkoholiske gæring foregår på rustfri ståltanke. Andengæringen strækker sig over 9 måneder på flaske.

Når etiketten sættes på, er vinen klar til at blive nydt. Den er flot laksefarvet med et fint vedvarende brus. I næsen er der både ribs, lime, hindbær og lidt brødgær. Tør ja, men ikke knastør. Man fornemmer en behagelig fylde og en venlig livlig syre.

Tips til serving
Serveres direkte fra køleskabet eller fra isspand i høje slanke glas, så man
kan nyde det "høje" brus.

Som aperitif til Hendes Majestæt Dronningens nytårstale eller som frokostvin
til lidt godt.