2005 Domaine de Périllère, Costières de Nîmes

En "stærk" vin fra en af Frankrigs mest lovende appellationer med etiket tegnet af "blå stue".

Costières de Nîmes var indtil 1989 kendt som Costières du Gard. Dengang et vinnavn der var hæftet til lidt tyndbenet og syrerige vine. Det var ikke noget vinbønderne fik ros for, men de kom af med det alligevel. Konkurrencen fra alle sider, gjorde efterhånden produktionen  urentabel, og man blev enige om at sadle om. Nye og bedre druesorter blev plantet. Udbyttet blev nedjusteret. Man begyndte indbyrdes at konkurrere om at lave den bedste vin frem for at lave mest vin. Omstillingsprocessen tog ca. ti år. Langsomt men sikkert blev vi forvænt med overraskelser.

Undervejs er mange unge entusiastiske vinproducenter kommet til, og i dag regnes Costières de Nîmes som det mest sikre franske vindistrikt, når resultatet skal gøres op i kvalitet/penge.

Vores ven i Costières hedder Frederic Vincent. Han ejer vingården Domaine de Perillière. Siden 1999 har han brugt principperne i "agriculture raisonnée". Det vil sige, man arbejder med størst mulige respekt for naturen, eller med andre ord, man sparer på "kemien". Blandt andet har vi på tryk, at denne vin er produceret uden brug af SO2 - altså uden svovl. Det kan ellers ikke lade sig gøre. Derfor tvivlede vi, og bad om af få det skriftlig.

Det har vi fået, men Frederic har ikke afsløret hemmeligheden. Lidt svovl - måske ikke i selve processen, men så ved rensning af flaske og fade er der kommet ind over. Med myreskrift på etiketten står der i alt fald "contains sulfits".

Vinen er ikke filtreret inden aftapningen. Det er en ny gammel idé. Tidligere - det vil sige for et par generationer siden - var alt vin ufiltreret. I nyere tid er al vin kommet gennem et filter, inden den havner hos forbrugeren. Derfor har vi næsten helt vænnet os af med, at skulle tage stilling til bundfald. Nu er entusiastiske vinmagere igen begyndt at undgå filtrering. De mener, at filtreringen tager noget af vinens smag og karakter.

Det mangler dog stadig at blive bevist. Når vinen angives at være ufiltreret, så skal man ikke forvente sig, at der er bundfald de første år. Men det vil langsomt komme ved længere flaskelagring. Til den tid skal vinen rejses op et døgn før serveringen. Med rolig hånd skal den hældes fra flaske til karaffel, sådan at bundfaldet forbliver i flasken.

For at vise, at man har en moderne indstilling til tingene har vores vingårdsejer ladet børnene fra den lokale bys børnehave illustrere vinens etiket.

Mørk ruby, smuk, blank og indbydende når den hældes i et stort glas. Kraftig og meget imødekommende. Voldsom men alligevel venlig. Meget frugtrig med både hindbær, mørke kirsebær og lidt krydderurter der blander sig. Smagen er fed og markant (14% alkohol) med masser af saftig frugt og krydrede undertoner. Det er en vin, der overhaler prisen med mange længder. 

Tips til serving:
Til svinekød, BQ og grill og til krydrede gryderetter. Den kan nemt tåle at ligge 3-4 år endnu, men den kan også nemt tåle at blive nydt nu.