2000 Pigozzi Amarone, Veneto , Italien


Det er ikke ualmindeligt, at man i Danmark får serveret Amarone til maden, når det skal være ekstra godt.

Det er heller ikke ualmindeligt, at de fleste synes, at det er en rigtig
god ide. Men det er noget voldsomt. Vinen vil næsten altid overdøve maden. Vi taler jo om sager på 15%.  Det er fornuftigt at have rigelig med vand på bordet, så man kan slukke tørste i det, og så bare nøjes med at nyde amaronen i små slurke. I den forbindelse skal man lige vide, at man uden problemer kan sætte proppen i flasken og gemme eventuelle rester til dagen eller dagen efter.
Amarone har det lige som guleærter med at være bedre ”dagen efter”.
Denne Pigozzi er der 270 vinbønder, der står bag. De kommer med deres bedste klaser af corvina og rondinella, og de lægges til tørre i 4-5 måneder indtil vandindholdet er reduceret med ca. 40%. Druerne kvases og gærer derefter langsomt til vin, der derefter lagres på træ i to år.

Alle 270 vinbønder vil gerne selv have lidt af vinen, og derfor er det begrænset, hvad der tilbydes os andre. Men her er kraftbassen i fineste form. Styrke og elegance er flot forenet. Næsen er saftig og frugtig nærmest sødmefuld kirsebærmarmelade. I smagen fornemmes vilde bær, kokos og kakao.
Munden fyldes af mild saft. Syren er nærmest umærkelig.
Tåler uden problemer et par år mere på flaske, men er i fineste form lige nu.
 
Tips til serving:
Selvfølgelig kan den klare julemaden, men allerbedst er den måske som meditationsvin eller til moden ost og lidt brød