MÅNEDENS VINE I SEPTEMBER   til arkiv

2004 Dauvergne Ranvier, Côtes-de-Rhône


Mere end bare endnu en Côtes du Rhône

Den moderne forbruger har generelt gode erfaringer med de røde vine fra Rhônedalen. Gang på gang får vi at vide, at det er her man gør Frankrigs bedste vinkøb, når man taler om value for money.  Vi er langt hen ad vejen enige i denne betragtning. Blot er det vores erfaring, at Rhônefolket også har hørt om, hvor gode de er, og derfor  har mange af dem lige så stille hævet prisen.  På vores indkøbsture rundt i de klassiske distrikter, minder vi konstant vores forbindelser om, hvad de er oppe i mod fra den nye verden. Vi gør det ikke for at genere dem, men for at hjælpe og inspirere. Derfor er det også morsomt at se, når nogle virkeligt tager udfordringen op. Som fx Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier – to unge entusiastiske mænd – der er gået helt nye veje i Rhônedalen.  De ved, at det er i marken, de store vine skabes. De har udpeget de bedste markafsnit og de bedste druesorter, og har indgået kompagniskab med ejerne. Dauvergene og Ranvier fortæller, hvordan vinstokkene skal beskæres, så de ikke yder for meget, og sådan at de klaser der er,  får størst mulig koncentration. De bestemmer også høsttidspunktet, og de står selv i spidsen for det, der kan ligne en hysterisk sortering af druerne, inden de bliver til vin. Resultatet er næsten givet: Stor vin med masser af velsmag.

Dauvergne og Ranvier har tappet deres vin i en speciel tung og eksklusiv flaske, for på den måde med det samme at signalere, at her er noget specielt. Den har ikke den traditionelle Rhônes flaskes facon.  Drueblandingen er heller ikke traditionel. Syrah dominere og giver vinen karakter og saft og kraft. Vinen har fået lov at udvikle sig på små nye egetræsfade fra Vosge og Allier. Bedre kan det ikke gøres. DR står naturligvis for Dauvergne og Ranvier, og det er lige så naturligt, at de er stolte af, at have deres navn på etiketten. Vinen er mørk og tæt, og åbner sig fint når den slynges rundt i glasset. Der er tydelige solbær og blåbær i næsen. Man fornemmer også noget krydret og let røget. Det hele forstærkes i den kraftige og fyldige velsmag, som alle vil forstå at værdsætte. Det er en flot vin med en god struktur.  Den vil fortsætte udviklingen på flaske de næste fem år.
De fleste vil ikke kunne forstå, hvorfor den ikke skal nydes her og nu.


Tips til serving:

Vinen vil kunne klare kraftige og krydrede retter, og vil være helt perfekt til for eksempel and.