eau Notre-Dame du Quatourze,
Coteaux du Languedoc


Frankrigs ældste vindistrikt - Frankrigs vinfremtid

Både Bordeaux og Bourgogne ligger i klimatiske urolige områder.  Det giver stor variation i  kvaliteten fra år til år, og derfor er det relevant at tale om gode og mindre gode årgange. Nede ved Middelhavet i den gamle provins Languedoc giver stabil sol og tilpas varme ideelle betingelser for vinavl, hvert år. Måske de bedste i Frankrig.  Man kender ikke til dårlige årgange, kun til gode og så særdeles gode. Et af jubelårene var netop 2003. Solen varmede luften op til ”californiske højder”. Regnen drillede ikke på nogen tidspunkter. Druerne var fuldmodne og var  uden råd, da høsten gik i gang.

Sådan lyder rapporten fra Château Notre-Dame du Quatourze.
Den sidste del af slottets navn er geografi, og henviser til det stenede og grussede plateau der ligger helt ud til havet ved Narbonne. Derfor ”Nautica” på etiketten.  Historisk omtales Quatourze som det ældste vinområde i Frankrig. Det var grækernes havn og her de satte de første vinstokke lang tid før romerne kom til. Nogen steder i det sydfranske, skinnede solen måske endda lidt for meget i 2003. Det kan  resultere i en anelse tunge og tamme vine, hvis ikke vinmageren forstår at gribe ind på den rigtige måde. På Château Notre-Dame betragtede man varmen som en gave og ikke et problem. Friske briser fra havet, og i flere omgange decideret havgus lagde sig som et beskyttende filter mellem solen og druerne. Og trak på den måde modningsperioden ud, så druerne opnåede den maksimale frugt og aroma. Netop disse egenskaber er hvad slotsejeren ønsker i sin vin. Derfor lader han skaller og most have en lang kontakt inden gæringen, og af samme grund tappes vinen også forholdsvis hurtigt på flaske. Farven er smuk dyb mørk og funklende Man har lyst til at svinge vinen  rundt i glasset, og se ”gardinerne” blive dannet på glassets inderside, og lægge mærke til, hvordan den langsomt men sikkert åbner sig i glasset. Næsen bliver mere og mere kompleks. Fyld munden, og sug lidt luft ind. Det sætter turbo på smagsoplevelsen. Man fornemmer en saftig, frugtpræget vin og en snert lavendel i eftersmagen. Den er meget vinøs med en fin og elegant struktur. Og absolut klar til at blive drukket nu og de næste par år. En serveringstemperatur på 18 grader vil være passende. Husk at der højst sandsynligt er 21-22 grader i stuen.

Tips til servering:
Notre Dame du Quatourze vil være velegnet til lam, svine- og kalvekød og retter, hvor der er gjort noget ekstra ud af saucen.