2003 Chateau Paran Justice, St. EmiLIon Grand Cru


Lille slot, stor vin

Når man skal beskrive Saint-Emilion, fortæller man om det smukke bakkede vinlandskab, de mange små vinslotte og den gamle velbevarede pilgrimsby, der ligger nærmest klistret op på limstensklipperne, der hæver sig fra den flade Dordognedal. Jamen, det er smukt, og det er et spændende og velsmagende distrikt, at besøge. Vi vil ikke bruge for megen plads på romantik og lyrik. Vi vil hellere bruge pladsen til at forsøge at belyse noget som forvirrer mange vininteresserede. Det er begrebet Grand Cru. Når det optræder i forbindelse med Saint Emilion, kan det endda føre til meget heftige diskussioner. For her nævnes Grand Cru på etiketten både særskilt og som en del af vinens appellation (geografisk oprindelsesgaranti). Samtidig fortæller kloge mennesker, at man på ingen måde må forveksle en Saint EmilionGrand Cru med en Saint Emilion Grand Cru Classe. Fordi det er to forskellige ting. Når Grand Cru følges af Classe henviser man til en officiel klassifikation. På dansk vil man kalde det en hitliste. Det er en opdeling af distriktets bedste vine i rangorden.  Saint Emilion fik sin klassifikation i 1955, og den revideres hvert 10. år. Noget der skaber uro og utilfredshed hver gang. Saint Emilion Grand Cru er ikke en klassifikation, men en appellation. I den finder vi alle distriktets bedste vine inklusive Grand Cru Classerne.  For at kvalificere sig til appellationen, skal man have et lidt lavere udbytte, en lidt højere naturlig alkoholprocent og måske vigtigst af alt, man skal have sin vin til eksamen hvert år. Et neutralt smagepanel skal godkende vinen inden den får lov at smykke sig med Grand Cru status. Man kan leve et glimrende liv uden at vide noget som helst om Grand Cru og/eller Classe. Vinen vil også smage alle lige godt. I sær denne Chteau Paran Justice fra det fremragende år 2003.  Det er et af distriktets små slotte. Der er kun 11 hektar med vin. Hovedsagelig Merlot. Det giver vinen dette saftige, nærmest sødmefulde midterstykke, som er så charmerende og velsmagende. Der er både lidt karamel og smør i den kødfulde frugt. Men også en tilpas mængde moden syre til at give vinen stil og karakter. Det er sådan en vin, man aldrig vil blive træt af at nyde. Selv om der sikkert er mange års udvikling i vinen endnu, så er den forbløffende drikkeklar og venlig.

Tips til serving:
En vin til den særlige anledning, og det kan godt være den dag, hvor man har købt noget godt og dyrt kød, og har lovet hinanden, at intet er for godt til os.